VERZONDEN BINNEN 1 - 2 WERKDAGEN // GRATIS VERZENDING VANAF €75 // DUURZAAM & UNIEK //
TOT 15 ARPIL WORDEN ER GEEN BESTELLINGEN VERZONDEN // GEBRUIK DE CODE -VOORJAAR- VOOR 15% KORTING //

5 tips voor gestructureerd thuiswerken

Thuiswerken
Thuiswerken

5 tips voor gestructureerd thuiswerken

We hebben er (bijna) allemaal mee te maken: thuiswerken. De een vaker dan de ander. Soms zit je alleen thuis en soms werkt het hele gezin aan de keukentafel. Je hebt mensen die het prima vinden om thuis te werken en je hebt mensen die veel liever naar kantoor gaan. MOODZ deelt vijf handige tips om ervoor te zorgen dat ook de mensen die het soms lastig vinden om thuis te werken productief aan de slag kunnen. Want gestructureerd thuiswerken kan soms best lastig zijn. Hoe zorg je voor meer structuur in je thuiskantoor?

1 - Start je dag met je 'standaard' routine

Zorg ervoor dat je tijdens het thuiswerken de ‘standaard’ routine iedere dag herhaalt, dat is erg belangrijk. Zet je wekker op dezelfde tijd, blijf niet te lang liggen en start vervolgens je routine. Ondanks dat je misschien lekker kunt starten vanuit je bed met je laptop: doe het niet. Doe alsof je gewoon de deur uit gaat en zorg dat je een fijne werkplek hebt waar je iedere dag rond dezelfde tijd gaat zitten. Om je dag in alle rust te starten is het erg fijn om een moment voor jezelf te nemen. Start je thuiswerkdag bijvoorbeeld met een wandeling. Door iedere dag dezelfde routine te volgen, net zoals je dat had toen je naar je werk moest, start je je dag in ieder geval met structuur.

2 - Een goede planning is het halve werk

Nadat je de dag bent gestart met een structurele routine, is het nu belangrijk om dat vol te houden. Met een gestructureerde planning kom je al een heel eind. Een werkplanner helpt je bij het maken van zo’n planning. Door je dag te plannen weet je precies wat je te wachten staat en op deze manier kun je ook dagdoelen voor jezelf opstellen. Vul iedere dag een nieuwe planning in, zo ben je bewust bezig met de invulling van je werkdag en zal je veel minder ‘chaos’ ervaren tijdens het thuiswerken. Het invullen van je planner zou je ook kunnen toevoegen aan je dagelijkse routine. Zo start je iedere thuiswerkdag met een heldere planning en rust in je hoofd.

3 - Pauze is belangrijk

Een korte pauze tussendoor is ontzettend belangrijk voor je concentratie en productiviteit. Op kantoor heb je vaak ook even een kletspraatje met een collega, een wandeling naar de koffieautomaat of een loopje naar de printer. Die pauzes van even ‘niet nadenken’ en weg achter je beeldscherm zijn waardevol en belangrijk voor meer structuur in het thuiswerken. Het is verstandig om tijdsblokken voor jezelf in te delen. Je kunt het beste ieder half uur een korte pauze nemen, al is het maar een paar minuten. Zorg tijdens zo’n pauze dat je even beweegt en je benen strekt, dat helpt je om weer nieuwe energie te krijgen. Hierdoor ben je even weg van je werkplek en kun je daarna weer productief aan de slag met je planning, wat de structuur in je thuiswerkdag bevordert. 

4 - Werk is werk

Dit is een van de belangrijkste dingen om te onthouden wanneer jij thuis werkt. Om structuur te behouden in het thuiswerken moet je werk en privé gescheiden houden. Het is soms ontzettend lastig en voor je gevoel bijna onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen. Je bent tijdens het thuiswerken namelijk aan het werk in  je privé omgeving. Toch moet je daar streng in zijn. Natuurlijk is het verleidelijk om tussendoor de was op te hangen, vaatwasser uit te ruimen of even boodschappen te doen, maar dat doe je normaal (op je werk) ook niet. Het scheelt je misschien aan het einde van de dag een half uurtje tijd, maar brengt wel de hele structuur van je dag in de war.

 

Sommige mensen vinden het juist fijn om tussendoor wat huishoudelijke taken te doen, maar het bevordert de structuur in je werkdag niet. Deel ook met de mensen in huis dat je bezig bent en laat je niet storen. Doe alsof je gewoon op kantoor zit. Na het dichtklappen van je laptop kun je al deze ‘losse’ privé taken uitvoeren. Werk is werk, ook thuis.

5 - Stop op tijd

Houd er tijdens het plannen ook rekening mee dat je tijd voor jezelf inplant. Mensen die thuiswerken kunnen nog wel eens doorslaan en veel te lang doorwerken. Dat doe je over het algemeen op kantoor ook niet, dus nu ook niet. Streef naar een eindtijd en klap dan je laptocht dicht. Heb je nog niet alles van je to-do lijstje afgestreept? Dat is oké. Als je van jezelf weet dat je hard hebt gewerkt die dag, mag je ook gewoon stoppen rond dezelfde tijd dat je normaal doet. Neem ook tijd voor jezelf en houd je avond vrij.

 

Daarnaast is het ontzettend goed voor je om even naar buiten te gaan na je thuiswerkdag. Je zit tijdens het thuiswerken veel meer binnen, dus de buitenlucht zal je goed doen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na het dichtklappen van je laptop je jas aantrekt en even een wandeling maakt. Daarna kun je lekker gaan koken en genieten van je avond.

Denk om jezelf tijdens het thuiswerken!

Voor meer structuur in het thuiswerken is het dus vooral belangrijk om een routine te hebben, een planning te maken, goed om jezelf te denken door pauzes te nemen en een grens voor jezelf te stellen door op tijd te stoppen. Accepeer het als je een keer niet zo je dag hebt, dat heb je op kantoor ook wel eens. We zijn allemaal mensen en soms heb je je dag gewoon even niet. Probeer dan de taken uit te voeren die echt moeten en schuif eventueel wat door naar morgen. Daag jezelf uit, maar wees vooral niet te streng voor jezelf! 

Nog wat producten die je zouden kunnen helpen met gestructureerd thuiswerken:

Weekplanner A4

Iedere week een duidelijk overzicht van al je taken, afspraken en to-do’s. De weekplanner helpt je op weg!

to do notitieblok

Schiet je iets te binnen wat je moet doen? Schrijf alles op de to-do list, zodat niet alles in je hoofd blijft zitten, maar op papier komt

dagplanner

Maak je liever per dag een overzicht van je taken en wil je daarin werk en privé samenvoegen? De dagplanner helpt je!

planning pakket

Wil je alles in één keer goed aanpakken en overal meer rust en structuur? Pak het dan in één keer goed aan met het Planning Pakket!

Volg MOODZ op Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe producten, tips over overzicht en structuur en leuke acties en kortingen!

Deel:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Winkelmandje 0
De waardering van www.moodzdesign.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 67 reviews.

Van 24-04 t/m 08-05 worden onze bestellingen tijdelijk verzonden binnen 5-7 werkdagen. Daarom nu GRATIS verzending met de code 'FREESHIPPING0422'

67379AA4-4F65-43A1-BDB1-C11A4F04576D
Schrijf je in voor de MOODZ - happy mail en krijg

10% korting

op je eerste bestelling!