VERZONDEN BINNEN 1 - 2 WERKDAGEN // GRATIS VERZENDING VANAF €75 // DUURZAAM & UNIEK //
TOT 15 ARPIL WORDEN ER GEEN BESTELLINGEN VERZONDEN // GEBRUIK DE CODE -VOORJAAR- VOOR 15% KORTING //

Voorbereiden op je examens met een goede examenplanning!

examenplanning
examenplanning

Voorbereiden op je examens met een goede examenplanning!

Het schooljaar gaat aardig snel en dat betekent ook dat de centrale examens weer op de planning staan. Een ontzettend spannende periode voor alle examenleerlingen, maar daar gaan wij je doorheen slepen! Het geheim van een goede voorbereiding op je examens? Plannen, plannen en nog eens plannen! Met een overzichtelijke examenplanning ben je al halverwege én creëer je ook rust in je hoofd. Zo kun jij straks vol zelfvertrouwen en met genoeg kennis je examens knallen!

Begin vroeg met je examenplanning

Waarschijnlijk heb je het al eens vaker gehoord, maar begin op tijd met het leren voor je examens. Dat betekent dat je ook vroeg moet beginnen met het maken van je planning. De examentijd is een stressvolle periode, daarom is het verstandig om daar rustig in te komen. Door vroeg te beginnen met je examenplanning, kun je dingen altijd nog verschuiven als het even anders loopt en heb je dus genoeg ruimte. Wanneer jij een week van te voren start met het maken van een examenplanning en er dan achter komt dat het allemaal niet past, dan krijg je nog veel meer stress. Dat moeten we natuurlijk voorkomen. Op het moment dat de examentrainingen beginnen kun je starten met het maken van je planning. Verdeel je taken in ‘het voorbereiden van’, ‘leren’ en ‘oefenen’ en plaats deze vervolgens in de verschillende fases van het voorbereidingsproces. Vroeg beginnen is het geheim van een relaxte start!

Misschien weet je niet zo goed hoe je zo’n planning moet maken. Waar begin je? Dat kan best lastig zijn. Daarom hebben wij overzichtelijke planners ontworpen waarin de indeling van een planning al kant en klaar staat. Het enige wat jij dan nog moet doen is het invullen van je taken. Dat scheelt weer stress en tijd en zo kun je dus sneller beginnen met het maken van je examenplanning.

Verdeel je planning

Waarschijnlijk moet je in best wel veel vakken examen doen. Het belangrijkste is dat je die vakken goed van elkaar kunt scheiden en de leerstof niet door elkaar haalt. Daarom raden wij je aan om je examenplanning te verdelen. Werk met een maandplanning, weekplanning en dagplanning. Zo kun je grotere en kleinere doelen stellen en dus ook in kleinere fases afstrepen. Een grote taak kan best overweldigend zijn, dus probeer al je taken op te delen in kleinere taken. Zo kun je iedere dag een beetje doen voor dat ene vak en sluit je de dag wel met een voldaan gevoel af.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor ieder vak een losse planning maakt en doelen opstelt wat je aan het einde van de week voor dat vak gedaan moet hebben. Maak vervolgens een algemene planning waar alle vakken te zien zijn, zodat je een goed overzicht hebt van waar je staat in de gehele voorbereiding. Zo voorkom je dat je bepaalde vakken over het hoofd ziet.

Maandplanner

MAANDPLANNER

weekplanner

WEEKPLANNER

dagplanner

DAGPLANNER

Prioriteiten stellen

Het allerbelangrijkste tijdens het maken en volgen van een examenplanning is het stellen van prioriteiten. Je kunt niet alles tegelijk, ook niet als je veel examens moet maken. In een goede examenplanning is het van belang om prioriteiten op te schrijven. Verdeel je taken op basis van noodzaak. Bedenk altijd of iets wel echt noodzakelijk voor jou is of dat anderen eigenlijk vinden dat het noodzakelijk is. Vraag jezelf iedere dag af: wat moet er vandaag volgens mij écht gebeuren? Doe dat dan als eerste. Alle extra taken die je nog kunt afstrepen zijn dan mooi meegenomen. En lukt dat niet? Dan komt dat morgen wel weer. Als je met prioriteiten werkt geef je jezelf ook nog een beetje de ruimte om ‘te ademen’. Door alleen maar heel veel noodzakelijke taken op te schrijven, ontstaat er een veel te grote druk en dat is niet goed voor je tijdens deze stressvolle periode.

Een kleine reflectie helpt je verder

Misschien klinkt het wat overbodig, maar door af en toe te reflecteren op jezelf kun je je manier van voorbereiden weer aanpassen. Evalueer je examenplanning bijvoorbeeld na de eerste maand. Zie je verbeterpunten of gaat het prima? Heb je voldoende me-time ingepland en hoe staat het met het stellen van prioriteiten? Wat ging je makkelijk af en waar was je langer mee bezig? Het kan ook zijn dat je iets te veel me-time hebt ingepland en dat je je taken niet af krijgt, daar kom je dan ook weer achter tijdens een reflectie. Zo herken je dingen die je weer kunt aanpassen om je examenplanning en voorbereiding nog beter te maken. Af en toe een kleine reflectie helpt je echt verder. Gebruik bijvoorbeeld een notitieboekje of de maandplanner om eens in de tijd even te reflecteren.

meer structuur in je leven

Denk aan jezelf!

Een goede reminder voor de komende periode: denk om jezelf! Het is even hard werken en knallen, dus zorg dat je genoeg energie hebt wanneer je die examens daadwerkelijk moet maken. Plan genoeg ruimte in om even ‘niets’ te doen. Even je hoofd leeg maken (niet letterlijk natuurlijk, die leerstof moet je wel onthouden) door bijvoorbeeld te sporten of wat leuks te doen. Ook jezelf belonen hoort er natuurlijk bij in deze periode! Heb je een heel hoofdstuk geleerd? Vier dat dan bijvoorbeeld met wat lekkers. Zo houd je motivatie om door te gaan naar het volgende hoofdstuk.

 

Met een realistische en overzichtelijke examenplanning gaat het zeker weten lukken om die examens te knallen. MOODZ hoopt dat deze blog je heeft geholpen met het starten van een goede planning voor je examens en heeft er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen. Succes topper!

Volg MOODZ op Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe producten, tips over overzicht en structuur en leuke acties en kortingen!

Deel:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Winkelmandje 0
De waardering van www.moodzdesign.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 94 reviews.

Van 24-04 t/m 08-05 worden onze bestellingen tijdelijk verzonden binnen 5-7 werkdagen. Daarom nu GRATIS verzending met de code 'FREESHIPPING0422'

67379AA4-4F65-43A1-BDB1-C11A4F04576D
Schrijf je in voor de MOODZ - happy mail en krijg

10% korting

op je eerste bestelling!